[Γράφει ο Αρης Ζωγράφος]

Νέοι Οδηγοί...10 συμβουλές για την επιβίωσή σας...!

Για τους περισσότερους ανθρώπους η οδήγηση έχει εξελιχθεί σε μια αυτόματη - μηχανική ενέργεια. Για τους νέους οδηγούς όμως κάποια πράγματα δεν είναι απλά, ούτε δεδομένα. Χρειάζεται χρόνος, προσοχή, υπομονή και πολλή εξάσκηση με το όχημα.

Μα ποιό πολύ χρειάζεται καλλιέργεια οδηγητικής συνείδησης, που θα τους προφυλάξει από μοιραία σφάλματα η ολιγωρίες. Και αυτή η συνείδηση καλλιεργείται μόνο με τη σωστή πληροφόρηση.

Να θυμάσαι:

1. Το Ν που σώζει! Το Ν, που σημαίνει νέος, είναι απαραίτητο για κάθε νέο οδηγό, που σέβεται τον εαυτό του αλλά και τους άλλους οδηγούς.

2. Πάρε Θέση! Τη σωστή θέση οδήγησης, δέσε τη ζώνη ασφαλείας και υποχρέωσε όλους τους συνεπιβαίνοντες να δέσουν την δική τους!


3. Καθρέφτες.! Υπάρχουν σε κάθε όχημα και είναι τρείς! Είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της οδήγησης, γιατί δίνουν πληροφορίες σχεδόν για όλα όσα συμβαίνουν δίπλα και πίσω από το όχημά σου!

4. Φλας! Δείξε την κατεύθυνση που θέλεις να κατευθυνθείς και συνειδητοποίησε ότι το φλάς είναι ενημέρωση, παράκληση και ΟΧΙ διαταγή!

5. Οι "τυφλές γωνίες"! Πρόσεξε αποτελούν πηγή κινδύνου κάθε φορά που αλλάζουμε λωρίδα, η επιχειρούμε κάποιον ελιγμό!

6. Δεξιά Λωρίδα! Όλοι οι οδηγοί ΚΑΙ οι Νέοι! Οδηγούμε στην δεξιά λωρίδα και προσπερνάμε από αριστερά!

7. Προσοχή στις διασταυρώσεις, υπάρχει και είναι σύνηθες φαινόμενο (!) η παραβίαση της προτεραιότητας. Δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να αντιδράσει σε περίπτωση που κάποιος άλλος την παραβεί!

8. Στροφές. Υπάρχουν και είναι πολλές.! Θυμήσου πρέπει να παίρνουμε τις δεξιές στροφές όσο πιο κλειστά μας επιτρέπει ο δρόμος και τις αριστερές όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά!

9. ΑΛΚΟΟΛ; Δεν υπάρχει ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα που να θεωρείται ακίνδυνη για την οδήγηση! Όταν οδηγούμε όχι μόνον δεν πίνουμε αλλά ούτε .μυρίζουμε αλκοόλ!

10. Απέφυγε να οδηγείς με «ξερόλες» αλλά και ανθρώπους που σου προκαλούν άγχος και φοβούνται εύκολα. Συμπεριφορές αυτού του τύπου εκνευρίζουν και τους πιο έμπειρους οδηγούς! Ξεκίνα να συλλέγεις χιλιόμετρα και εμπειρίες με ασφάλεια, υπομονή και λογική!


Ξεκίνα να συλλέγεις χιλιόμετρα και εμπειρίες με ασφάλεια, υπομονή και λογική!